Η πρώτη Αίτηση Ακύρωσης Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου


Η πρώτη Αίτηση Ακύρωσης του PSI στο οποίο δεν συμμετείχαν εθελοντικά κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους ομολογιούχους του ελληνικού Δημοσίου.



Την Αίτηση υπέβαλλαν εκ μέρους τους  ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου  Π. Λαζαράτος και ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος και έτσι το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων της Διοίκησης, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI και για τους Έλληνες Ομολογιούχους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτό.  


Οι βασικοί νομικοί άξονες της αίτησης ακύρωσης είναι η παραβίαση διατάξεων, αφενός μεν της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αφετέρου δε του Συντάγματος.


Αναμένεται η κατάθεση πρόσθετων λόγων και σχετικών υπομνημάτων. 


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει εάν θα εισάγει απευθείας την υπόθεση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου λόγω μείζονος σπουδαιότητας.


Στο ΣτΕ προσέφυγε η δικαστική συμπαραστάτρια και αδελφή μιας 76χρόνης της οποίας οι τίτλοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της αξίας 433.000 ευρώ (αξιά κτήσης 449.845,5 ευρώ) εντάχθηκαν προς ανταλλαγή καθώς και  συνταξιούχος του ΤΕΒΕ ο οποίος είναι κάτοχος ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου αξίας 9.000 ευρώ (αξιά κτήσης 9.319,5 ευρώ).


Η γυναίκα υποστηρίζει, ότι μετά το «κούρεμα» υπέστη ζημία στην περιουσία της κατά 201.335 ευρώ (ποσοστό 53,50% απώλεια), καθώς είχε πλέον στην κατοχή της ομόλογα ύψους 231.665 ευρώ. 


Ο συνταξιούχος υποστηρίζει ότι μετά το «κούρεμα» υπέστη ζημία στην περιουσία του κατά 4.175 ευρώ (ποσοστό 53,61% απώλεια), καθώς είχε πλέον στην κατοχή του ομόλογα ύψους 4.825 ευρώ.


Ειδικότερα, οι ομολογιούχοι επισημαίνουν ότι με το επίμαχο «κούρεμα» παραβιάζονται διατάξεις των άρθρων 1 (μορφή πολιτεύματος – δημοκρατική αρχή), 4 (ισότητα), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 20 (δικαστική προστασία) του Συντάγματος, όπως και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την περιουσία, αλλά και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που παρέχει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.




Πηγή : capital.gr