Ενδείξεις νερού ανακαλύφθηκαν στον γιγάντιο αστεροειδή «Εστία»


Ενδείξεις για την ύπαρξη νερού κάτω από το έδαφος της Εστίας, που μέχρι πρότεινος θεωρούνταν άνυδρη έχει η NASA.
Η Εστία (Vesta) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία και όπως διαπιστώθηκε βρέθηκαν στην επιφάνειά της ίχνη παγωμένου νερού, με την μορφή ένυδρων ορυκτών.

Η ανακάλυψη, προέκυψε από τη μελέτη στοιχείων που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Dawn» (Αυγή) της NASA και σύμφωνα με του επιστήμονες είναι πιθανό πολλοί μικρότεροι πλούσιοι σε νερό αστεροειδείς να έπεσαν κάποτε πάνω στην Εστία και να της μετέφεραν ποσότητες νερού, το οποίο σήμερα παραμένει δεσμευμένο στα ορυκτά του γιγάντιου αστεροειδή, εωσότου μελλοντικές προσκρούσεις άλλων ουράνιων σωμάτων να λιώσουν τα πετρώματα και να τοαπελευθερώσουν.

Δύο νέες ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη δείχνει πως τελικά ένα ακόμα σώμα του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει έναν έστω υποτυπώδη υδρολογικό κύκλο.

Η πρώτη επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον Τόμας Πρέτιμαν του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, ισχυρίζεται ότι ένα από τα επιστημονικά όργανα του σκάφους «Dawn» ανίχνευσε μεγάλες ποσότητες υδρογόνου στις ισημερινές περιοχές του αστεροειδούς, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη νερού «κλειδωμένου» σε πετρώματα.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Μπρετ Ντενέβι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, αναφέρει ότι, επίσης στις ισημερινές περιοχές του αστεριού, εντοπίστηκαν λάκκοι βάθους έως 200 μέτρων, στους οποίους εικάζεται ότι κάποτε υπήρχε νερό, το οποίο διέφυγε στην ατμόσφαιρα ως αέριο μετά την πρόσκρουση άλλων μικρότερων αστεροειδών.

Λόγω του μικρού μεγέθους του αστεροειδούς και της έλλειψης ατμόσφαιρας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό δεν κυλούσε ποτέ στην υγρή του μορφή. Πάντως συνολικά το εγκλωβισμένο νερό στην Εστία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 5% του βάρους των επιφανειακών πετρωμάτων της.

Το σκάφος Dawn που βρισκόταν σε τροχιά για πάνω από ένα έτος γύρω από την Εστία σε μέσο ύψος 210 χιλιομέτρων, την εγκατέλειψε στις 5 Σεπτεμβρίου και τώρα κατευθύνεται προς τον γιγάντιο αστεροειδή «Δήμητρα», τον μεγαλύτερο του ηλιακού μας συστήματος, τον οποίο θα φτάσει στις αρχές του 2015. Είναι ήδη γνωστό ότι η Δήμητρα -που ορισμένοι θεωρούν νάνο πλανήτη και όχι αστεροειδή- περιέχει νερό, ενώ πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να περιέχει έναν υπόγειο ωκεανό.



Πηγή: iefimerida.gr