Όσο και αν ακούγεται , περίεργο, το Βερολίνο, κάθε άλλο παρά θετικό είναι στο να επιτρέψει στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Η ραγδαία όμως άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εμπέδωση της παρουσίας αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα δεξιά, περιπλέκουν τα πράγματα.
Οι Γερμανοί στην πραγματικότητα θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, εφαρμόζοντας τα Μνημόνια. Ακόμη και στην περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί σε τρία ή τέσσερα χρόνια, στο Βερολίνο φθάνει η επόμενη διετία για να δέσει τα συμφέροντα του στην Ελλάδα, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και την εξαγορά των ελληνικών υποδομών, με ιδιωτικού χαρακτήρα συμφωνίες.
Αυτές , όπως για παράδειγμα η απόκτηση του ελληνικού ΟΤΕ, από το Γερμανικό κρατικό μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών, δεν ανατρέπονται ούτε στην περίπτωση που σε μια ύστερη φάση , αποχωρήσει εθελοντικά η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, ούτε και στην περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί. Στη δεύτερη περίπτωση για παράδειγμα , αν διαλυθεί η ζώνη του ευρώ , η κάθε χώρα θα φύγει με την εθνική της περιουσία και τα εθνικά της χρέη, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα μέσα από εθνικούς σχεδιασμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Η Γερμανία δεν θέλει να φύγει με μόνο περιουσιακό στοιχείο την Ανατολική Γερμανία, αλλά υποδομές, βιομηχανίες, ανταγωνιστικά πεδία και πλεονεκτήματα των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Αυτό θα την κάνει ισχυρή ως διεθνή παίκτη , ακόμη και χωρίς το ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο οι λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αποεθνικοποιήσεις και πέρασμα ελληνικών κυρίαρχων υποδομών , στην Γερμανική κρατική ιδιοκτησία ή σε Γερμανική ιδιοκτησία. Το γερμανικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι δεδομένο στους εξής τομείς : Λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΔΕΗ, δίκτυα , μεταφορές , δρόμοι , τράπεζες, τουρισμός, ιδιωτική ιδιοκτησία, ειδικές οικονομικές ζώνες στον ελληνικό Βορρά, αλλά και στην Πελοπόννησο (πρόταση Τατούλη) και την Κρήτη.Οι Γερμανοί σε ελάχιστα χρόνια από τώρα με τη διαδικασία των Μνημονίων θα έχουν αποκτήσει ότι θέλουν από την Ελλάδα και θα έχουν μάλιστα «μοιράσει» παιχνίδι και στους Γάλλους.
Αν όμως , με τον τρόπο που ψηφίζουν οι Έλληνες, τρέξουν οι εξελίξεις πολύ γρήγορα και η σχέση της Ελλάδας, με το ευρώ «σπάσει» τότε η Ελλάδα , ακόμη και στη μεταβατική περίοδο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, θα αρχίσουν να συζητούνται εθνικά σχέδια αναδιοργάνωσης και όχι ευρωπαϊκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εξελίσσει μια τέτοια λογική. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , από την «κλειστό πυρήνα» της στρατηγικής τους εμπίπτουν σε κάτι τέτοιο. Αυτά δεν συμφέρουν τους Γερμανούς. Το Βερολίνο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όταν δέχθηκε την πρόταση από πλευράς των Αμερικανών να στηρίξουν αυτοί την Ελλάδα, σε μια συντεταγμένη πορεία αποχώρησης από την ευρωζώνη, αυτό συνέβη όταν η Ευρώπη διακήρυσσε ότι το πρόβλημα του ευρώ είναι η Ελλάδα, αρνήθηκε με πολύ πάθος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τότε μάλιστα τα Γερμανικά think tanks, άρχισαν να υιοθετούν τα σενάρια περί ευρωπαϊκού ντόμινο σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, προσέγγιση που το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπιζαν με πολύ αλαζονικό τρόπο.
Το «μνημονιακό» μπλόκ , ΠΑΣΟΚ , Ν.Δ έχει πολλές εμπλοκές, για να μπορέσει να ασκήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που σχεδιάζουν οι Γερμανοί , πίσω από την κάλυψη της «δημοσιονομικής σύγκλησης και πειθαρχίας».
Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη, με πολύ μεθοδικό τρόπο στην γερμανική ζώνη επιρροής και «δομικής ένταξης», με μόνη περιφερειακή διέξοδο την παράλληλη οργανική σχέση της με την Τουρκία (στρατηγική ΕΛΛΙΑΜΕΠ, Ερζερούμ), που εμπίπτει και στην Γερμανική , αλλά και την παραδοσιακή, κάπως ξεπερασμένη σήμερα αμερικανική) στρατηγική διάρθρωσης των ισορροπιών στη Μεσόγειο.
Πηγή : wordpress.com