ΔΝΤ : Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 200 δις. ευρώ


Το ΔΝΤ κατακεραυνώνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνοντας ότι χρειάζονται περίπου 200 δισ. ευρώ ενίσχυση των κεφαλαίων τους σε προ-παρουσίαση του Financial Stability Report που θα κοινοποιηθεί αυτό το μήνα.

Η πρόκληση του ΔΝΤ υπό την κα Λαγκάρντ απευθύνεται στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης οι οποίες θα πρέπει να φροντίσουν γι΄ αυτό.

Η εκτίμηση αυτή του ΔΝΤ στην ετήσια Έκθεσή του θέτει σε αμφισβήτηση το πρόσφατο stress test, από το οποίο δεν προέκυψε ανάλογη υποχρέωση κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εκθέτει τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΚΤ γιατί δεν έχουν καταθέσει ανάλογες απαιτήσεις από τις τράπεζες.

Για την Αθήνα και τις ελληνικές τράπεζες η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν έχει την ίδια ισχύ, εξαιτίας των επιπλέον προβλέψεων που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Black Rock και την απαρχή διαδικασία συγκεντροποίησης που ξεκίνησε με το deal Alpha – Eurobank με οικονομικό καταλύτη το Κατάρ.

Οι αντιδράσεις κυβερνήσεων και τραπεζών στην έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να εκδηλωθούν ακόμα και σήμερα, αλλά αυτό, σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, περισσότερο θα δυναμιτίσει τις σχέσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ, παρά θα οδηγήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας, η οποία εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα, με αιχμή τα προγράμματα για Ελλάδα – Ιρλανδία – Πορτογαλία.

Πηγή : defencenet.gr