Βοήθεια από την Κίνα ζητεί η Ιταλία


Μετά την Κύπρο που με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά στη σύναψη δανείου 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία για να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, ήρθε και η Ιταλία η οποία ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε «σημαντικές» αγορές ιταλικού χρέους, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Financial Times.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λου Τζιουέι, πρόεδρος του κινεζικού επενδυτικού ομίλου China Investment Corp (CIC), ηγήθηκε αντιπροσωπείας που μετέβη στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Τζούλιο Τρεμόντι, τον υπουργό Οικονομικών, και στελέχη του ιταλικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Cassa Depositi e Prestiti).

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι πριν από δύο εβδομάδες Ιταλοί αξιωματούχοι μετέβησαν στο Πεκίνο για να συναντήσουν αξιωματούχους του CIC και στελέχη της κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Ξένου Συναλλάγματος (SAFE), η οποία χειρίζεται τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα.

Στις δύσκολες ώρες της χώρας δεν μπορούμε παρά να σκεφθούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η κυβέρνηση τον χειμώνα του 2010 είχε αποφασίσει διαφορετικά και προχωρούσε σε τίμιες εμπορικές συμφωνίες με την Ρωσία ή την Κίνα .

Στην συνάντησή τους στην Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2010 ο Β.Πούτιν είχε εγκρίνει χαμηλότοκο δάνειο 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και ετοιμαζόταν να δώσει τα χέρια με τον Γ.Παπανδρέου. Απλά ο τελευταίος να το ζητούσε.

Η Κίνα μπορούσε να αγοράσει άμεσα το ένα τρίτο του τότε δημόσιου χρέους, δηλαδή 100 δισ. Ευρώ. Απλά ζητούσε προσβάσεις σε λιμάνια και την εμπορική εκμετάλλευση συγκεκριμένων περιοχών. Συζητούσαν για το αεροδρόμιο των Σπάτων, για αγορά των ΕΑΣ, για ορυχεία, κλπ.

Όμως με την στήριξη της οικονομικής ελιτ και των ΜΜΕ που έκρυβαν και εξακολουθουν να κρύβουν την αλήθεια, δημιούργησαν μια συνθήκη σύμφωνα με την οποία μοναδική σωτηρία της χώρας ήταν ο Μηχανισμός Στήριξης στον οποίο έρπεπε να καταφύγουμε.

Και για να είναι και σίγουροι ότι δεν θα υπαρξει μελλοντικά κάποιος που θα επιχειρήσει να σπάσει τα συμπεφωνημένα, έβαλαν και τον όρο ότι "Απαγορεύεται να δανειστεί από τον οποιονδήποτε η Ελλάδα χωρίς την έγκριση της τρόϊκας"!

Πηγή : defencenet.gr