Αμφιβολίες αν η Ελλάδα κατορθώσει ποτέ να μειώσει το δημόσιο χρέος της εξέφρασε ο Μάρτιν Μπλέσινγκ


Αμφιβολίες αν η Ελλάδα κατορθώσει ποτέ να μειώσει το δημόσιο χρέος της στα προβλεπόμενα από την Ευρωζώνη επίπεδα του 60% του ΑΕΠ εξέφρασε ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας "Commerzbank", Μάρτιν Μπλέσινγκ.

"Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα επιτύχει την εξυγίανση, όσο εμείς θα είμαστε εν ζωή", είπε ο κ. Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Μπλέσινγκ είπε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπουν το όριο του 60% αλλά το ποσοστό χρέους της Ελλάδας είναι πάνω από 140% με έντονη ανοδική τάση.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης, εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, αναμένει "αναιμική" ανάπτυξη και μείωση των αποδόσεων του τραπεζικού τομέα.

Χαρακτηριστικά είπε "Μέχρι τώρα αγοράσαμε μόνο χρόνο, τώρα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε".

Ακόμη ο κ. Μπλέσινγκ αντιτάχθηκε στην εσπευσμένη θέσπιση του ευρωομολόγου.

"Τα ευρωομόλογα μπορούν να είναι το επιστέγασμα μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά δεν πρέπει να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο, όπως με την εισαγωγή του ευρώ".

Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του συντονισμού στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει "ουρά" των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πηγή : protothema.gr