Η Fitch Ratings προειδοποιεί Κίνα - Ιαπωνία ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο υποβάθμισης


Το Πεκίνο αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβάθμισης στην πιστοληπτική του αξιολόγηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και για την Ιαπωνία οι πιθανότητες είναι ακόμη πιο άμεσες προειδοποιεί η Fitch Ratings.

Ο Andrew Colquhoun, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης κρατών για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας ενδεχομένως να υποβαθμιστεί μέσα σε διάστημα 12-24 μηνών.

Ο Colquhoun δήλωσε «Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα των τραπεζικών τίτλων» και συμπλήρωσε «Εάν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος εξελιχθούν όπως αναμένουμε ή εάν είναι ακόμη χειρότερα μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες, τότε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Η Fitch είχε διατυπώσει αρνητικό outlook για την κινεζική οικονομία τον Απρίλιο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας.

Για την Ιαπωνία, ο κίνδυνος υποβάθμισης είναι ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας του δυσθεώρητου κρατικού χρέους, που είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης «θα πρέπει να δούμε ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής» δήλωσε ο Colquhoun.

Πηγή : euro2day.gr