Χοακίν Αλμούνια : "Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για επιβράδυνση, πράγμα που αποτελεί γεγονός, και άλλο πράγμα να μιλάμε για ύφεση"


«Mε δεδομένο ό,τι γνωρίσαμε στην παρούσα κρίση», δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση υπερχρεωμένης χώρας δηλώνει o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion.

Σε ερώτηση για τον αν έχει τελειώσει η περίοδος των σχεδίων διάσωσης χωρών, απάντησε ότι "θα πρέπει να ελπίζουμε πως ναι, αλλά με δεδομένο ό,τι γνωρίσαμε σε αυτή την κρίση, δηλαδή μηδαμινές πιθανότητες οι οποίες τελικά επαληθεύθηκαν, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πια".

"Αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση και από τις συνέπειες της κατάστασης αυτής στους οργανισμούς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα " πρόσθεσε.

"Αντί να κάνουμε προβλέψεις, αυτό που λείπει είναι να λαμβάνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, να έχουμε το πολιτικό θάρρος να τις εφαρμόζουμε, να συντονιζόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο", τόνισε.

Ωστόσο, αντίθετα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Χοακίν Αλμούνια αποκλείει τον κίνδυνο νέας ύφεσης. "Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για επιβράδυνση, πράγμα που αποτελεί γεγονός, και άλλο πράγμα να μιλάμε για ύφεση. Η ύφεση αποτελεί 'αρνητική ανάπτυξη' και οι δείκτες ανάπτυξης της ευρωζώνης είναι θετικοί", επισήμανε ο Χοακίν Αλμούνια.

Πηγή : enet.gr