Τρόικα: Νέα μέτρα €11,5 δισ. και απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015


Η τρόικα στην έκθεσή της που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας ζητεί νέα μέτρα με στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ αλλά και απολύσεις από το Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια. 



Το Reuters δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης την τελευταία έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα από την πλευρά των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου. 


Στην Έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Ματίας Μορς ο οποίος προέρχεται από την πλευρά της Κομισιόν, γίνεται λόγος για συνέχιση της ύφεσης το 2012 και ίσως και για το 2013. Συγκεκριμένα, η ύφεση για φέτος υπολογίζεται το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης. Επίσης σημειώνεται ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013 αλλά από το 2014. 


Η μέση ανεργία τοποθετείται στο 18% το 2012 αλλά σημειώνεται ότι σε ορισμένα τρίμηνο θα υπερβεί το 20%. 


Όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές της Τρόικα τον Μάιο, αμέσως μετά τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να επικαιροποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εκεί να αποφασίσει για μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2013 και το 2014.


Η έκθεση σημειώνει ότι τα νέα μέτρα θα ληφθούν και πάλι στο σκέλος των δαπανών και αναφέρει ενδεικτικά τους τομείς των κοινωνικών μεταβιβάσεων, επιδόματα κλπ., της άμυνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 


Στόχος των νέων σκληρών μέτρων θα είναι να κλείσουν οι τρύπες και να υπάρξουν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, ενώ οι ελεγκτές ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν τις δαπάνες του Δημοσίου.


Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.


Στο κείμενο γίνεται ανοιχτή αναφορά για μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού του Δημοσίου, redundancies. Αυτό θα γίνει με άμεσες απολύσεις αλλά και με εφαρμογή και παγιοποίηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις.


Στην Έκθεσή τους οι ελεγκτές της Κομισιόν προσπαθούν επίσης να εξηγήσουν τι πήγε στραβά στο πρώτο Μνημόνιο. Κατ' αυτούς, δεν φταίει η συνταγή, αλλά οι «διάφοροι παράγοντες» που στάθηκαν εμπόδιο στην εφαρμογή του: «η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας και, πιο ουσιαστικά, η ύφεση που ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως».


Αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν αλλά αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι η προσαρμογή στην Ελλάδα  «είναι πολύ μεγαλύτερη» από τα αντίστοιχα προγράμματα σταθεροποίησης σε άλλες χώρες εννοώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.






Πηγή : tovima.gr