«Ο νόμος της Ευρώπης» τιτλοφορείται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με τη απόφαση του ΔΝΤ να χορηγήσει 28 δις ως δανεική στήριξη στην Ελλάδα.
«Ακριβώς πριν από την απόφαση για τη νέα δανεική στήριξη της Ελλάδας, άλλαξε το ΔΝΤ τους κανόνες του παιχνιδιού του. Το Ταμείο έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να χορηγεί προσαρμοστικά δάνεια αμέσως για 4 χρόνια, αντί για 3 σε πρώτη φάση. Αυτή η αλλαγή βρισκόταν υπό συζήτηση για μεγάλο διάστημα και αντιβαίνει στο θεμελιώδη κανόνα της προσεκτικής και συνειδητά βραχυπρόθεσμης χορήγησης δανείων. Η περίπτωση της Ελλάδας διδάσκει ότι η έγκριση μακροπρόθεσμων δανείων, παρασύρει τη χώρα που τα λαμβάνει, να χαλαρώσει τα ηνία των μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί αυτή η αλλαγή κανονισμών ένα νόμο των Αθηνών; Όχι, είναι ένας νόμος της Ευρώπης» σημειώνει η εφημερίδα.
Και η κατακλείδα: «Με αυτήν την αλλαγή στη μέση του παιχνιδιού, χάνει το ΔΝΤ ένα ακόμη μέρος της αξιοπιστίας που διαθέτει ως δίκαιος και αμερόληπτος πιστωτής».
Ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι το ποσό της νέας δανειακής στήριξης της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου. «Η Ελλάδα λαμβάνει περισσότερα χρήματα απ’ όσα ήταν γνωστά έως τώρα», αναφέρει η FAZ στο σχετικό τίτλο και συνεχίζει:
«Τα δάνεια και οι εγγυήσεις που ενέκριναν τα κράτη της ΕΕ και το ΔΝΤ ανέρχονται συνολικά σε 172,7 δις ευρώ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Είναι δηλαδή 8,3 δις περισσότερα από το 164,4 δις ευρώ για τα οποία γινόταν μέχρι σήμερα λόγος στις Βρυξέλλες και τη Ουάσινγκτον».
Το ρεπορτάζ της FAZ υπογραμμίζει μάλιστα ότι «από το συνολικό ποσό του δανείου μόνο ένα μικρό μέρος τίθεται άμεσα στη διάθεση της κυβέρνησης στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση του χρέους ή για άλλες δαπάνες. Το μεγαλύτερο κομμάτι του δανείου που ενέκριναν τα κράτη της ευρωζώνης προορίζονται για άλλους σκοπούς. Στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν μόνο 59,7δις».
Οι κρίση δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες του Νότου. Ουρές ανέργων συναντώνται και στη Γερμανία.
«Χώρα χρέους» χαρακτηρίζεται η ευρωζώνη σε τίτλο δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι «η λίστα των προβλημάτων στις Βρυξέλλες γίνεται διαρκώς μακρύτερη».
Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για τις χώρες τις ευρωζώνης επί τα χείρω και υπογραμμίζει:
«Εκτός από τη Σλοβακία, σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο του αναμενομένου κατά το τρέχον έτος, αν όχι να συρρικνωθεί. Αν το φθινόπωρο του 2011 ήταν μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι χώρες για τις οποίες είχε προβλεφθεί ύφεση, στις τελευταίες προγνώσεις της Κομισιόν ο αριθμός αυτών των χωρών ανέρχεται στις 8. Και αυτή δεν είναι η μοναδική κακή είδηση. Τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η κρίση δε σταματά προ των θεωρητικά σταθερών οικονομικά χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης».
«Οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν σε υψηλή αποζημίωση», επισημαίνει τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.
Η οικονομική εφημερίδα εκτιμά «Οι αγοραστές ασφαλίστρων κινδύνου που αντιστοιχούν σε ελληνικά ομόλογα μπορούν να υπολογίζουν σε εισπράξεις 2,5 δις δολαρίων. Αυτό προκύπτει από εκτιμήσεις των Financial Times που βασίζονται σε χθεσινές τιμές των χρηματαγορών.
Οι υπολογισμοί των Financial Times κατέδειξαν ότι τα νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν μέσο όρο απόδοσης το 23% της ονομαστικής τους αξίας. Βάσει αυτού θα μπορούσε να εξοφληθεί στους κατόχους τους το 77% του διασφαλισθέντος ποσού».
Πηγή : dw.de