El-Erian : Το PSI προσφέρει μόνο χρόνο στην Ελλάδα


Ο El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management, με άρθρο του στους Financial Times τονίζει πως η συμφωνία της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους την προηγούμενη εβδομάδα, παρέχει μόνο χρόνο προτού χρειαστεί άλλη μια ταραχώδη αναδιάρθρωση.



Ο El-Erian τονίζει πως ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο διάσωσης των 130 δις. ευρώ για την Ελλάδα, κάτι που όπως προσθέτει είναι ιδιαίτερα απίθανο, η χώρα θα πρέπει να ανταπεξέλθει με ένα βιώσιμο χρέος της τάξης του 120% το 2020, που κλέβει το οξυγόνο που χρειάζεται για επενδύσεις, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας.


«Μην αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι αγορές ήδη τιμολογούν μια σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να ξανά προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Και ο επόμενος γύρος θα είναι πολύ πιο ακατάστατος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως μαζί με μια τέτοια συζήτηση υπάρχει και η αναγνώριση της πιθανότητας της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Για την Ευρώπη, μια τέτοια προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο επείγον να χτίσει τείχος προστασίας και να προστατέψει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, συνεχίζοντας να ενδυναμώνει παράλληλα τον πυρήνα της ευρωζώνης μέσω καλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης και αναγκάζοντας τις τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιό τους, τονίζει ο El-Erian.


Με βάση τη συμφωνία για την ανταλλαγή χρέους της περασμένης εβδομάδας, οι ιδιώτες επενδυτές θα ανταλλάξουν τα παλιά τους ελληνικά ομόλογα με νέα, με χαμηλότερη από τη μισή αντικειμενική αξία, χαμηλότερα κουπόνια και μεγαλύτερη ωρίμανση, διαγράφοντας 105 δις. ευρώ από το ελληνικό χρέος.


Η κίνηση αυτή ήταν όρος για το πακέτο των 130 δις. ευρώ για την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.






Πηγή : capital.gr