Σύμφωνα με καινούργια αγορανομική διάταξη τα ληγμένα προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω διάταξης, «επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ουσιαστικά η διαφοροποίηση δεν είναι πολύ δύσκολη καθώς αφορά όχι τα προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά όσα αναγράφουν “ανάλωση κατά προτίμηση”.
Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .
-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
«Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε στο metrogreece.gr o χημικός και ερευνητής στον "Δημόκριτο", Νίκος Κατσαρός.
Και συνέχισε λέγοντας «εκείνο που θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι η συσκευασία να μην έχει υποστεί ρωγμές, να μην είναι σκισμένη σε οποιοδήποτε προϊόν είτε είναι ρύζι είτε μακαρόνια η ό,τι άλλο.
Επίσης, οι καταναλωτές να προσέχουν να μην έχει αλλάξει το χρώμα του τροφίμου, να μην έχει αλλοιωθεί η γεύση, η οσμή καθώς να μην περιέχει διάφορα έντομα ή σκουλήκια. Για τις κονσέρβες να μην είναι παραμορφωμένες, να μην είναι σκουριασμένες επίσης στα προϊόντα αυτά η τιμή είναι χαμηλότερη μέχρι και 50%. Αυτό δεν ισχύει για τα ευαλλοίοντα προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας».
Πηγή : newsnow.gr