Διαψεύσεις μετά τη θύελλα για την κατάργηση... νησιών


Μπορεί η είδηση να διαψεύσθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά η πρόταση αποδεικνύεται πως είχε πέσει όντως στο τραπέζι: το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε σκεφτεί ότι ήταν δυνατό τα μικρά ελληνικά νησιά να εκκενωθούν!
Την «έξωση» εκατοντάδων ακριτών από τα ελληνικά νησιά για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους ζήτησαν πριν από λίγες μέρες χαμηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προτείνοντας ότι πρέπει να εκκενωθούν όσα έχουν λιγότερους από 100-150 κατοίκους!

Η αποκάλυψη έγινε χθες το πρωί από τον υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη την ώρα της ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. «Δεν πρέπει να μιλάμε για αριθμούς. Οι συνομιλητές μας πρέπει να ξέρουν για τι συζητάμε. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τους αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι», είπε ο υπουργός και αμέσως μετά αποκάλυψε την πρόταση των τροϊκανών εν μέσω γενικής έκπληξης. «Τους είπα», συνέχισε, «ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε το μεσημέρι, και αφού η είδηση είχε ήδη προκαλέσει σάλο, ανέφερε ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα από την τρόικα εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο Διαδίκτυο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»

Κύκλοι του υπουργείου επισήμαναν επίσης ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με στελέχη της τρόικας που τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Τις πρωινές δηλώσεις του επιχείρησε να ανασκευάσει το απόγευμα και ο κ. Μουσουρούλης τονίζοντας ότι στον ίδιο ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. «Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Η σκέψη και μόνο ότι μια τέτοια εξοργιστική ιδέα έπεσε στο τραπέζι προκάλεσε οργή αλλά και θυμηδία στους κατοίκους και τους φορείς των νησιών. Αν και κανένας δεν θεωρεί ότι αυτή η πρόταση έχει έστω και ίχνος σοβαρότητας, όλοι τονίζουν ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης επισημαίνει: «Τα νησιά αυτά κατοικούνται εδώ και χιλιετίες. Οι κάτοικοί τους επιβιώνουν γαντζωμένοι στα βράχια. Οι Ελληνες θεωρούμε τα νησιά αυτά μονάκριβα στολίδια στον λαιμό της πατρίδας μας. Ξέρουμε ότι είναι ακριβά, πρωτίστως για τους κατοίκους τους, αλλά και για τη χώρα. Είναι όμως μια συνειδητή επιλογή μας. Σε κανέναν δεν δώσαμε το δικαίωμα να παρέμβει σε ζητήματα που αγγίζουν την ψυχή του Ελληνα». Ο περιφερειάρχης συμπληρώνει μάλιστα ότι μετά από προτάσεις σαν τη συγκεκριμένη θα πρέπει «να εποικήσουμε τα ακατοίκητα νησιά γιατί αγγίζουν την ψυχή του Ελληνα».



Πηγή : ethnos.gr