Στις 21 Μαΐου θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για περίπου 120.000 αποφοίτους λυκείων οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων «κλείδωσε» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε, επίσης, τα μαθήματα στα λύκεια να πάρουν «παράταση» μέχρι τις 18 Μαΐου κι όχι περί τις 10 του ίδιου μήνα όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι.
Το σχολικό έτος θα «μεγαλώσει» και για τους μαθητές του γυμνασίου, αφού -με βάση τις ίδιες πηγές- θα ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους γύρω στις 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο τα σχολεία να «ερημώνουν» από μαθητές μετά το Πάσχα. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη Γ' τάξη λυκείου όπου, με άλλοθι την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι μαθητές «εξαφανίζονται» από τα σχολεία και γεμίζουν τα φροντιστήρια.
Έτσι, φέτος το υπουργείο προχώρησε σε καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια και εξάντλησε κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιμηκυνθεί το σχολικό έτος μέχρι το τέλος Μαΐου και οι μαθητές να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους πριν μπει ο Ιούλιος.
Επίσης, για πρώτη φορά, προτίθεται να ανακοινώσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων το αμέσως προσεχές διάστημα -κι όχι τον Απρίλιο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- προκειμένου να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι οι μαθητές.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου, ικανοποιείται, επίσης, ένα πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, η οποία διαμαρτυρόταν για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, λόγω της εσπευσμένης ολοκλήρωσης των μαθημάτων προκειμένου τα σχολεία να μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα.
Παράλληλα, διευκολύνεται η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται κάθε χρόνο λόγω των καταλήψεων.
Ήδη, η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να δοθεί παράταση του σχολικού έτους, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου να γίνονται αναπληρώσεις μαθημάτων τα Σάββατα.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως άμεσα θα ξεκινήσει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα ισχύσει από το 2013-14, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές οι οποίοι φέτος φοιτούν στην Α' λυκείου.
Η πρόταση η οποία θα δοθεί προς διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας θα αφορά μόνο στις βασικές αρχές του νέου συστήματος που προβλέπουν λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα με τις «βαρύτητες» να καθορίζονται από τα ίδια τα ΑΕΙ, ευρεία -κι όχι προσδιορισμένη σε σελίδες- εξεταστέα ύλη και θέματα κοινά για τις πανελλαδικές και τις απολυτήριες εξετάσεις που θα επιλέγονται από Τράπεζα Θεμάτων.
Πηγή : imerisia.gr