Όρος για το νέο δάνειο οι υπογραφές των τριών αρχηγών


Πιέσεις στους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να δεσμευτούν διά της υπογραφής τους στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση, ασκούν οι ισχυροί της Ευρώπης. 



Στην κατεύθυνση αυτή, παραμονές της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής και εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων για το PSI, είχαμε χθες ομοβροντία δηλώσεων, με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποτελεί «απαράβατο όρο» για την εκταμίευση της νέας οικονομικής βοήθειας.


Το ίδιο είχαν πράξει μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι χωρίς τρεις υπογραφές δεν θα δοθεί στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ.


Ο κ. Σόιμπλε προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα, καλώντας την Αθήνα να σταματήσει τις εξαγγελίες και να προχωρήσει σε έργα. 


Σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung» επεσήμανε ότι «για να υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που τέθηκαν ήδη με το πρώτο πρόγραμμα, τον Μάιο του 2010. Δεν πρέπει να προτρέχουμε».


Όπως εξήγησε: «Δεν υπάρχει άλλο κράτος της Ευρωζώνης με προβλήματα που να μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι η τρόικα μάς ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα σε μία Ενδιάμεση Εκθεση ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει ακόμη πλήρως τις συμφωνίες από τον Απρίλιο του 2010. Επιμένουμε, ωστόσο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας. Εξαγγελίες έχουμε ακούσει αρκετές, τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα».


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει μέχρι σήμερα σημειωθεί στην Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί το χρέος της βιώσιμο.


Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στη γερμανική «Handelsblatt» τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο «ευτύχημα» και ζήτησε από τα κόμματα της κυβέρνησης να μη βάζουν επιπλέον εμπόδια στον δρόμο του.


Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «γιατί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο κάποιος που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις όπως ο Αντώνης Σαμαράς, αφού η Ευρωζώνη δεν μπορεί να πετάξει έξω από το ευρώ την Ελλάδα», ο Λουξεμβούργιος πολιτικός απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι συνεχώς υπό τεράστια πίεση, όλοι εκφράζονται συνεχώς αρνητικά για την ελληνική περίπτωση και καμία χώρα δεν αντέχει να είναι συνεχώς στριμωγμένη και υπό αυστηρή κριτική». 


Πρόσθεσε ακόμη ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ελεύθερη απόφαση της Ελλάδας, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει διακρίνει τέτοια βούληση.


Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο ότι το έλλειμμα για το 2011 είναι υψηλότερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, προχωρούν με μεγάλη καθυστέρηση». 


Προέβλεψε δε ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια ακόμη, καθώς διαρκεί πολύ η διαδικασία προσαρμογής.

Πηγή : ethnos.gr