BBC: Πώς θα τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη


Αυτό το ερώτημα θέτει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο
σε ένα διαδραστικό γράφημα  bbc.co.uk  με τις επιλογές που προσφέρει να κινούνται από αισιόδοξες με καλά οικονομικά αποτελέσματα, μέχρι την πλήρη κατάρρευση του κοινού νομίσματος, μια επιλογή που θεωρείται η χειρότερη απ’ όλες.

Ας πάρουμε από την αρχή όμως τα πιθανά σενάρια:

Ένωση (επιβίωση του ευρώ, σχετικά καλό οικονομικό αποτέλεσμα) – Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται σε πολιτική συνομοσπονδία. Ενώ οι οικονομικές δυσκολίες επιμένουν, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλούν όλο και περισσότερες συνόδους και καταλήγουν σε προτάσεις για μια όλο και στενότερη ένωση, καταλήγοντας σε μια πλήρη πολιτική ένωση με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.


Διάσπαση (κατάργηση του ευρώ, σχετικά καλό οικονομικό αποτέλεσμα) – Αποδεικνύεται αδύνατη η οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σε μια λύση που θα σώσει το ευρώ. Οι Ιρλανδοί απορρίπτουν την υπογραφή μνημονίου. Μαζί με τους λαούς της Νότιας Ευρώπης προσπαθούν να αποφύγουν τον φαύλο κύκλο των περικοπών, της αύξησης των φόρων και της ύφεσης. Εν τω μεταξύ, οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία αρνούνται να συνεχίσουν να δίνουν βοήθεια. Οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και κάνουν μια «ελεγχόμενη» διάλυση της ευρωζώνης.


Πληθωρισμός (επιβίωση του ευρώ, σχετικά άσχημο οικονομικό αποτέλεσμα) – Η ΕΚΤ σπάει το ταμπού και τυπώνει χρήμα δανείζοντας ελεύθερα τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται, τα χρέη και οι καταθέσεις εξανεμίζονται.


Σταδιακή διάλυση (κατάρρευση του ευρώ, σχετικά άσχημο οικονομικό αποτέλεσμα) – Φοβούμενοι την έξοδο από το ευρώ, οι Έλληνες αδειάζουν τις τράπεζες αποσύροντας τις καταθέσεις τους. Η ΕΚΤ επιμένει η Αθήνα να παγώσει τις καταθέσεις, αλλιώς θα σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο και ανακοινώνει στάση πληρωμών και μονομερή έξοδο από το ευρώ με υποβαθμισμένη δραχμή. Το παράδειγμα της Ελλάδας ακολουθούν και άλλες χώρες και οι μόνες που απομένουν είναι η Φνλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία.


Κατάρρευση (Κατάρρευση του ευρώ, πολύ άσχημο οικονομικό αποτέλεσμα) – Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη του 2008, αλλά χωρίς τις διασώσεις της τελευταίας στιγμής. Οι αγορές χάνουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη παρά τις τρομερές περικοπές των κυβερνήσεων. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν οι κυβερνήσεις αλλά ο υπερδανεισμός του ιδιωτικού τομές. Οι λύσεις που προτείνονται δεν είναι πολιτικά ανεκτές. Οι πολιτικά ανεκτές λύσεις δεν έχουν οικονομικό αντίκρισμα. Οι τράπεζες καταρρέουν. Οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν στάση πληρωμών. Τα χρηματιστήρια και το ευρώ κατρακυλούν. Οι πολιτικοί ξεμένουν από ιδέες και χρόνο. 


Η αναγέννηση του Φοίνικα (επιβίωση του ευρώ, πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα) – Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για την ΕΕ, όπου όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Αυτό είναι το σενάριο στο οποίο ελπίζουν η Γερμανία και η Γαλλία. Όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν στους νέους κανόνες δανεισμού. Η Ιταλία και η Ισπανία παίρνουν πακέτα διάσωσης από την ΕΚΤ. Η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει και ο δανεισμός γίνεται ομαλά. Οι καταναλωτές (ειδικά οι Γερμανοί καταναλωτές) αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις επενδύσεις. Η Ευρώπη περνάει μια μικρή περίοδο ύφεσης αλλά ανακάμπτει και αργά αλλά επώδυνα, βγαίνει από τα προβλήματα χρέους της.

Πηγή : epikaira.gr