Στα 8 τρισ. ευρώ το χρέος των πλουσιότερων χωρών του κόσμου το 2012


Στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δολαρίων αναμένεται να εκτιναχθεί το 2012 το χρέος των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G7) μαζί με το χρέος της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα καταγραφεί σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο Bloomberg, «πρωταθλήτρια» στο χρέος αναδεικνύεται η Ιαπωνία η οποία μέσα στο έτος καλείται να αναχρηματοδοτήσει 3 τρισ. δολάρια! 


Eνα σκαλοπάτι χαμηλότερα βρίσκονται οι ΗΠΑ με ληξιπρόθεσμα χρέη 2,78 τρισ. δολαρίων για το 2012.


Στην Ευρωζώνη, η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 428 δισ. δολαρίων και να δώσει άλλα 70 δισ. για τόκους, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 367 δισ. και η Γερμανία με 285 δισ. δολάρια.


Στον Καναδά το αντίστοιχο ποσό είναι 221 δισ., στη Βραζιλία 169 δισ., στη Βρετανία 165 δισ., στην Κίνα 121 δισ., στην Ινδία 57 δισ. και στη Ρωσία 13 δισ. δολάρια.


Πάντως, Ιαπωνία και ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτεροι οφειλέτες του κόσμου, δεν έχουν προς το παρόν τουλάχιστον σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση και αναχρηματοδότηση του χρέους τους. 


Η Ιαπωνία ευνοείται από το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οπότε δεν εξαρτάται από τα ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.


Οι ΗΠΑ ευνοούνται από τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικoύ νομίσματος στο παγκόσμιο σύστημα.


Οι εκτιμήσεις δείχνουν την ίδια ώρα ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων θα είναι υψηλότερες στο τέλος του 2012 για επτά ακόμη κράτη, ενώ οι επενδυτές ενδέχεται να ζητήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις για να δανείζουν σε χώρες που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.


Οι ειδικοί αναφέρουν ως αιτίες των υψηλότερων απαιτήσεων των επενδυτών την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τον φαύλο κύκλο των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των κυβερνήσεων, στον οποίο έχουν εμπλακεί και οι παραγωγικότερες οικονομίες του πλανήτη.


Στο  στόχαστρο των οίκων για πιθανή υποβάθμιση έχει μπει η Γαλλία, που κρατά με νύχια και με δόντια το «τριπλό Α». 


Ακόμη όμως και αν διατηρήσουν πολλές από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη το «ΑΑΑ», δεν πρόκειται να αποφύγουν τις πιέσεις των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια.


Η έρευνα του Bloomberg αναφέρει τρεις αιτίες γι' αυτό: την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, την αδυναμία των ΗΠΑ να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους που ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια (7% του ΑΕΠ) και το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. 


Για τους λόγους αυτούς το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 από το 4,5% στο 4%.

Πηγή : imerisia.gr