Γιατί πιέζουν με πώληση του δορυφόρου του ΟΤΕ οι Γερμανοί;


Ανοιχτό είναι για τον  γενικό διευθυντή του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ το ενδεχόμενο πώλησης του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου HellaSAΤ.



Η διοίκηση του ΟΤΕ που ανήκει πλέον σε γερμανική εταιρία εξετάζει  το ενδεχόμενο να πουλήσει τον ελληνικό δορυφόρο, τον οποίον χρησιμοποιούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις για μέρος των  τηλεπικοινωνιών τους,  με σκοπό να εξυπηρετήσει τα χρέη του, όπως λέγεται.


Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι δεν θα κάνει τίποτα αν δεν είναι σύμφωνο το ελληνικό δημόσιο που έχει ένα ποσοστό του ΟΤΕ. 
Αρκετοί εκτιμούν ότι η βόμβα της πώλησης ρίχνεται για να υποχωρήσει η Αθήνα σε άλλα ζητήματα ή ακόμα και να πιεστούν οι εργαζόμενοι να  μην αντιδράσουν σε νέες περικοπές.


Και αυτό διότι, λέγεται, ότι θα  γίνει  προσπάθεια περικοπής του εργατικού – μισθολογικού – κόστους, με προτεραιότητα να αποφευχθούν οι απολύσεις. 


Εναλλακτικά, προσθέτουν τα σχετικά σενάρια, θα δοθούν κάποια κίνητρα στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης – συνταξιοδότησης εργαζομένων. 
Άρα οι πιέσεις έχουν κάποιο λόγο. 


Η εκτόξευση του δορυφόρου είχε πραγματοποιηθεί το 2003 και ο Hellas Sat 2 βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πάνω από την Ευρώπη και κατευθυνόμενη πάνω από την Νότια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Ο ελληνικός εθνικός δορυφόρος είχε θεωρηθεί από την τότε ελληνική κυβέρνηση ως ένα σημαντικό εργαλείο για την χώρα και την εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαστημική θέση που βρίσκεται ο δορυφόρος όπως και οι συχνότητες του, ανήκουν στο κράτος επομένως για την πώληση του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. 


Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες δυνάμεις τονίζουν οτι δεν επηρεάζονται από το ποιός είναι ο ιδιοκτήτης του δορυφόρου.


Το ελληνικό Πεντάγωνο έχει αγοράσει συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων εξ αρχής και δεν μπλέκει με τις άλλες συχνότητες του ΟΤΕ. 
Πάντως ο δορυφόρος θα πέσει το 2018 και θα χρειαστούν  νέα χρήματα για την νέα επένδυση.

Πηγή : sdtv.gr