Ο Richard Spurgin, καθηγητής Οικονομικών στο Clark University’s της Μασαχουσέτης αρθρογραφεί στη σημερινή Worcester Business Journal για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, για τα «χάλια» της Ελλάδας και για τον αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας όχι μόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στην Αμερική.
Με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς δύσκολους οικονομικούς όρους συνοψίζει την πραγματικότητα. «Είναι όλα αλληλένδετα».
Οι διεθνείς οικονομικές ειδήσεις του 2011 καθορίστηκαν από την κρίση στην Ευρώπη.
Η Αργεντινή, μια χώρα με πολύ μεγαλύτερη οικονομία από της Ελλάδας, χρεοκόπησε πριν από δέκα χρόνια. Οι επιδράσεις αυτής της χρεοκοπίας ελάχιστα παρατηρήθηκαν εκτός της Νότιας Αμερικής.
Ο Spurgin τονίζει ότι η μοίρα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλων περιφερειακών χωρών Παίζει τεράστιο ρόλο για τις ΗΠΑ.
Παρόλο που οι περισσότερες ειδήσεις αναφέρονται σε ελλείμματα και μέτρα λιτότητας, αυτή η κρίση είναι κατά βάση τραπεζική.
Οι επιπτώσεις-ντόμινο είναι αυτές που έχουν σημασία. Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα, θα προκαλούσε την κατάρρευση πολλών μοχλευμένων τραπεζών.Θα προκαλούσε τη χρεοκοπία των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα σε αυτές τις τράπεζες.
Κανείς δε γνωρίζει εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε όπως συνέβη κατά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008.Αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη θα βυθιστεί αμέσως σε ύφεση και μαζί με εκείνη θα βυθίσει και την οικονομία των ΗΠΑ.
Τοπικές εταιρίες άμεσα συνδεδεμένες με την Ευρώπη θα επηρεάζονταν αμέσως.Πολλοί από τους μεγαλύτερους κολοσσούς της Αμερικής είναι θυγατρικές ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Saint-Gobain, AstraZeneca και η Citizens Bank.
Αν η ευρωπαϊκή ύφεση προκαλέσει τη δραματική μείωση των αμερικανικών εξαγωγών και το δολάριο ενισχυθεί έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, τότε ο κίνδυνος δε θα αφορά μόνο εταιρείες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Ευρώπη.
Ένα απλό παράδειγμα, είναι τα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Εάν το δολάριο ανέβη κατακόρυφα, τα δίδακτρα ενός αμερικάνικου πανεπιστημίου θα είναι απλησίαστα για έναν ευρωπαίο φοιτητή.
Η εκτίμηση του καθηγητή είναι ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη μέσα στο 2012 , αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα παραμείνουν στο ευρώ.Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να μπει στην ευρωζώνη.
Προϋπόθεση για να μπει μια χώρα στην ευρωζώνη είναι το έλλειμμα της να είναι μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.Το πραγματικό έλλειμμα της χώρας μας δεν ήταν ποτέ μικρότερο από 3%, κατά τον Spurgin, αλλά η κυβέρνηση «φρόντισε» να το παρουσιάσει έτσι.
Πηγή : newscode.gr