Τι εννοούσε ο Πούτιν με όσα είπε για την Ελλάδα;


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ "Ρωσία 2012" είπε ότι “Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της". 



«Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο» είπε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. 
Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».


Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και ότι «στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».   


Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».   


«Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί», είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης.


Οι δηλώσεις Πούτιν ,οι οποίες έγιναν γνωστές στην Αθήνα,το απόγευμα δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ,αν και λίγες ώρες πριν στη Βουλή είχε διαβιβαστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, η δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και το θέμα του ελλείμματος του 2009.   


Οι δηλώσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν θυμηθούμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον Πούτιν και όλες οι πληροφορίες έλεγαν τότε,ότι η Μόσχα είχε προσφερθεί να βοηθήσει οικονομικά. 


Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα όσα προσέφερε ο Πούτιν το 2009 ήταν πράγματι θετικά και ελπιδοφόρα. 


Το βέβαιο είναι ότι καλό θα ήταν να μάθουμε τι είχε προηγηθεί της επιλογής του ΔΝΤ. 

Πηγή : onalert.gr