Αντισυνταγματική κρίθηκε η επιτροπή της Μπούντεσταγκ που θα αποφασίζει για τον EFSF


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η λειτουργία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Μπούντεσταγκ, η οποία θα είχε ως αντικείμενο την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.



Ο νόμος της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ προέβλεπε ότι μια 9μελής επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα εκλέγονταν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού που αποτελείται από 41 μέλη, θα μπορούσε, σε κλειστές συνεδριάσεις, να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις εκ μέρους της Ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για θέματα σχετικά με την σωτηρία του ευρώ.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από σχετική προσφυγή δύο βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έκρινε την πρόβλεψη αυτή αντισυνταγματική και ζήτησε ευρύτερη συμμετοχή των Γερμανών βουλευτών στην διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων. 


Συγκεκριμένα το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως η ύπαρξη αυτού του εννεαμελούς οργάνου παραβιάζει τα δικαιώματα των 611 άλλων βουλευτών και αποτελεί «άδικη μεταχείριση» αυτών των τελευταίων, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φοσκίλε.


Η δημοσιονομική πολιτική, από την οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις για το ευρώ εφόσον δεσμεύουν χρήμα του γερμανικού δημοσίου, «είναι ευθύνη ολόκληρης της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Φοσκίλε.


Την δυσαρέσκειά του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λαμερτ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της λειτουργίας της, καθώς ο σχετικός νόμος είχε υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.


Μοναδική εξαίρεση που αποδέχθηκαν οι δικαστές είναι οι αποφάσεις για αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του EFSF από την δευτερογενή αγορά, όχι δηλαδή κατά την έκδοση των ομολόγων από τα ίδια τα κράτη. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη οι αγορές αυτές να είναι εμπιστευτικές και επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της μίνι επιτροπής σε ό,τι τις αφορά.


Στη Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, συστήθηκε τον Οκτώβριο αυτή η ομάδα των εννέα βουλευτών, όλων μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την αρμοδιότητα να απαντά γρήγορα στα ευρωπαϊκά αιτήματα. Έπρεπε να αποφασίζουν σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ληφθεί επείγουσα απόφαση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Ο πρόεδρος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ζητήσει μια διαδικασία λιγότερο βαριά από τη σύγκληση ολόκληρης της βουλής των 620 μελών, ακόμη και από τη σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού που έχει 41 μέλη, και η οποία θα εγγυάται μια κάποια εμπιστευτικότητα, ιδιαίτερα για τις αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις στην αγορά όπως οι αγορές ομολόγων.




Πηγή : tanea.gr