Όλη η αλήθεια για τους μισθούς


Oι καθηγητές Οικονομίας και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, που καταθέτουν τις απόψεις τους στο FORUM αυτής της εβδομάδας, θεωρούν αστήρικτη οικονομικά και επικίνδυνη κοινωνικά την επιμονή της τρόικας να περικοπούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα.



Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά βαθαίνει την ύφεση και ανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία. 


Κοινή απόδειξη συνιστά για πολλούς η εμπειρία της Ισπανίας, όπου, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της Ελλάδας, η ανεργία έχει εκτιναχθεί εδώ και χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη. 


Τονίζεται, μάλιστα, ότι αποκαλυπτική των επιπτώσεων που θα έχει μια ενδεχόμενη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού είναι η ίδια η εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα. 


Όπως επισημαίνεται, στη χώρα μας, αν και το κόστος της εργασίας υποχώρησε την τελευταία διετία πάνω από 14%, η οικονομία βυθίστηκε και εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση.

Πηγή : ethnos.gr