Περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις


"Η "τρύπα" των 325 εκ. ευρώ, που απετέλεσε αφορμή για την αναβολή του Eurogroup θα κλείσει με περικοπές 200 εκ. ευρώ στις επικουρικές και τουλάχιστον 100 εκ. στις κύριες συντάξεις "ευγενών Ταμείων. 



Οι περικοπές συμφωνήθηκαν χθες σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και επικυρώθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Εργασίας και τρόικα κατέληξαν σε περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών) που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. 
Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ.


Συμφώνησαν επίσης οριστικά ότι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές επικουρικών συντάξεων, τις οποίες απέρριπταν μέχρι προχθές τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 15% μεσοσταθμικά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του πλαφόν, αν δηλαδή η μείωση θα γίνει στα ποσά πάνω από 150, 200 ή 300 ευρώ.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται: 


Το πρώτο προβλέπει μειώσεις 15% μόνο στις επικουρικές ελλειμματικών Ταμείων, 15% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ και 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.


Το δεύτερο προβλέπει περικοπές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία, κατά 10% σε συντάξεις 250-300 ευρώ και 20% στις άνω των 300 ευρώ.


Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας η τρόικα ζήτησε και έλαβε όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν.



Πηγή : sofokleousin.gr