ΗΠΑ: Μετά τις εκλογές του 2012 η μείωση του ελλείμματος


Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε να βρει μια συμβιβαστική λύση για την μείωση του ελλείμματος στον αμερικανικό προϋπολογισμό, αυτό δυσκολεύει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ανακάμψει από την ύφεση.

Η «υπερεπιτροπή» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που ανέλαβε να βρει την συμβιβαστική λύση, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι απέτυχε να συμφωνήσει σε κάποιο σχέδιο για την μείωση του ελλείμματος κατά 1,2 τρισ. δολ. σε 10 χρόνια.

Το αποτέλεσμα θα είναι ότι περικοπές δαπανών αυτού του ύψους, θα γίνουν αυτόματα το 2013, δύο μόλις μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές.

Πέρα από την βαριά ψυχολογική επιβάρυνση που είχε στους ψηφοφόρους και τους επενδυτές η αποτυχία, παραμένει επίσης ασαφές εάν οι Αμερικανοί πολιτικοί θα μπορέσουν να ψηφίσουν για την παράταση της προσωρινής μείωσης του φόρου μισθοδοσίας ή την παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Αυτά τα δύο μέτρα πρόκειται να εκπνεύσουν στα τέλη του έτους και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητα για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η αμερικανική οικονομία.

Μακροπρόθεσμα, η ζημιά θα επεκταθεί, προκαλώντας επιβράδυνση της ανάκαμψης το 2012 και προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά το 2013, κατά το οποίο έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστούν αυτόματα οι περικοπές.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα υποστούν ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα σε αυτή την περίπτωση.

Πηγή : imerisia.gr