Προβληματισμός στην Ευρώπη από την πρόσφατη διάθεση γερμανικών ομολόγων


Η προχθεσινή αποτυχία της Γερμανίας για την πλήρη διάθεση των δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε μπορεί να σηματοδοτεί τη στιγμή της συνειδητοποίησης από τη χώρα αυτή του τι εστί κρίση χρέους στην Ευρώπη ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, αν και η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν να υποστούν την «ατίμωση» να δεχθούν σχέδια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται πλέον σταθερά στη γραμμή του πυρός, η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης παρέμενε στο απυρόβλητο.

Όμως η αδυναμία διάθεσης σχεδόν του 40% των δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε προχθές αποκάλυψε ξαφνικά μια ρωγμή στην πανοπλία της Γερμανίας, με επιπλοκές όχι μόνον για τις αγορές, αλλά και για την πολιτική που ακολουθείται στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Σε ένα επίπεδο η προχθεσινή δημοπρασία δεν ήταν τόσο κακή --καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να πουλήσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 2% στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον --όμως σε άλλα επίπεδα κρύβονται βαθιά προβλήματα.

Αυτό που αμφισβητείται είναι η ίδια η εικόνα της ανωτερότητας της Γερμανίας στη διαχείριση χρέους και κατ' επέκταση ορισμένες από τις πιο αυστηρές θέσεις που έχει υιοθετήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την πορεία της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης - ιδιαιτέρως η Γαλλία - θα αισθανθούν τώρα ενθαρρυμένα να αντικρούσουν την αντίσταση της Γερμανίας σε ιδέες όπως το να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έναν πιο άμεσο ρόλο στην καταπολέμηση της κρίσης, αλλά και η κοινή έκδοση ευρωομολόγων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνάντησε χθες τη Μέρκελ και τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο με το ρόλο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

«Οι πιέσεις αυξάνονται προς μία κατεύθυνση και αυτή είναι να περιορίσει η Γερμανία την αντίθεσή της σε μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση της ΕΚΤ και ως προς τα ευρωομόλογα», δήλωσε ο Σόνι Καπούρ, διευθυντής της δεξαμενής εγκεφάλων οικονομολόγων Re-Define.

«Αυτό (που έγινε προχθές) δεν πιέζει ακόμη τη Γερμανία για να δράσει, αλλά της δημιουργεί οπωσδήποτε επιπρόσθετη πίεση, με δεδομένη την αργή πορεία της οικονομικής διάχυσης που παρακολουθούμε», προσέθεσε. «Αργά αλλά σταθερά, ο μύθος περί του αήττητου της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να αμφισβητείται», σημείωσε.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, υπήρχε μια λίγο καλυμμένη ικανοποίηση για το προχθεσινό πισωγύρισμα στη δημοπρασία ομολόγων της Γερμανίας, αν και οι αξιωματούχοι που δήλωναν ότι ελπίζουν πως αυτό θα παρακινήσει το Βερολίνο να δράσει αναγνώριζαν επίσης ότι η Μέρκελ δεν μετακινείται εύκολα από τις θέσεις της και σημείωναν ότι δεν περιμένουν μια ξαφνική ή δραματική αλλαγή πορείας.

Αυτό έχει μετατραπεί σε ζήτημα κρίσιμης σημασίας. Στην καταστροφική πορεία σε αργή κίνηση που βρίσκεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περιμένουν οι αγορές και οι άλλοι παθητικοί θεατές έως ότου υπάρξει μια δραστική, αποφασιστική επέμβαση;

Κρίσιμες ημερομηνίες ήρθαν και έφυγαν. Αρχικά υπήρχε ελπίδα ότι η 21η Ιουλίου θα έφερνε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων στην Ελλάδα και την ανέγερση ενός «τοίχου προστασίας» γύρω από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης.

Στη συνέχεια ήρθε η 26η Οκτωβρίου και το πακέτο για την Ελλάδα έπρεπε να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ελήφθη επίσης μια απόφαση για να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με τη μόχλευση των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για να συμβάλουν στην προστασία της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ένα μήνα μετά, τόσο το θέμα του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα όσο και της μόχλευσης για το ΕΤΧΣ παραμένουν άλυτα.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ είναι στις 9 Δεκεμβρίου και ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι προσδοκίες ότι μπορεί να φέρει μια «κοσμοϊστορική» στιγμή. Όμως αν ληφθούν υπόψη όσα λέει η Μέρκελ και μελετηθούν οι προθέσεις του Βερολίνου, μια τόσο νωρίς ξαφνική επαναστατική πρόοδος μοιάζει απίθανη.

«Δεν πιστεύω ότι η 9η Δεκεμβρίου θα φέρει κάτι συγκεκριμένο. Θα υπάρξει άλλο ένα κύμα βαθιάς απογοήτευσης στις χρηματαγορές», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στο σχεδιασμό λύσεων για την κρίση.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή--και λίγα λέω. Αν δεν γίνει τίποτα στις 9 Δεκεμβρίου, τότε πιστεύω ότι μιλάμε μόνον για εβδομάδες προτού τα πράγματα αρχίσουν πράγματι να γίνονται πολύ άσχημα. Τα Χριστούγεννα είναι μάλλον μια καλή εποχή για να στοιχηματίσουμε για μια κατάρρευση», υπογράμμισε.

Πηγή : kathimerini.gr