Έρχονται πρόστιμα για τους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις


Όσοι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ΣΔΟΕ θα επιβάλει πρόστιμο 100 ευρώ σε κάθε καταναλωτή που θα συλλαμβάνεται να μη ζητά απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποιεί.

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, με έκπτωση 50%.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει κίνητρα στους φορολογουμένους να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους την κάρτα αποδείξεων, ενώ στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Με τις κινήσεις αυτές, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναθερμάνει το κίνημα των αποδείξεων το οποίο έχει ατονίσει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εισέρχεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσουν οι «Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών» που αντικαθιστούν τον ΚΒΣ.

Με τις αλλαγές που προωθούνται και σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο point system για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία τη μη απόρριψη των βιβλίων, τη μείωση ή κατάργηση προστίμων για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης».

Οι παραβάτες που θα πληρώνουν τα πρόστιμα θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση συμβιβασμού, το ίδιο πρόστιμο θα μειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωμή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις.

Πηγή : imerisia.gr