Μάριο Μόντι : Ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός


Εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μόντι, θα πρέπει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων, με τους οποίους θα συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

H ψήφος εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία, μπορεί να δοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Ο Μαριο Μόντι, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δήλωσε ότι "εννοεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα".

"Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης", πρόσθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι "θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης".

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις του ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με τον γραμματέα του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαός της Ελευθερίας", Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Αλφάνο εξερχόμενος της συνάντησης, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι.

Ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και την σύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει.

"Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες", τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.

Πηγή : news247.gr