Daily Telegraph : «Φρένο» στα σχέδια για δημοψήφισμα στη Βρετανία βάζει η Μέρκελ


Με την κρίση στην ευρωζώνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αίσθηση προκαλεί αποκάλυψη της Daily Telegraph για την ύπαρξη ενός γερμανικού σχεδίου που βάζει «φρένο» στις σκέψεις για βρετανικό δημοψήφισμα για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει τους προβληματισμούς της στο Βρετανό πρωθυπουργό κατά τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο υποστηρίζουν και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών.

Η Daily Telegraph επισημαίνει μάλιστα ότι έχει στην κατοχή της έγγραφο που έχει συνταχθεί από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τα γερμανικά σχέδια για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη.

Το έγγραφο φέρεται να περιλαμβάνει σχέδια για ανάληψη από ευρωπαϊκούς φορείς του ελέγχου των κρατών με υψηλά χρέη, αλλά και χρεοκοπία χωρών που είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.

Αυτό θα προκαλέσει άμεσα φόβους, ότι τα γερμανικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν τη διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα ευρωπαϊκό «υπερκράτος» με δικούς του φόρους και δαπάνες που θα καθόριζαν οι Βρυξέλλες, καταλήγει η Telegraph.

Στο μεταξύ, οι τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε που είναι απολύτως σχετικές, μάλλον επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, ότι «περιμένει πως η Βρετανία θα ενταχθεί στο ευρώ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν πολλοί Βρετανοί»

Πηγή : imerisia.gr