Η τρόικα δεν ζήτησε κατάργηση των συμβάσεων


Ότι η τρόικα δε ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο επικεφαλής της τρόικας, εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, αποσαφηνίζοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί συγκεκριμένες επιλογές τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων.

Ωστόσο, επισημαίνει πως δεδομένου του ότι οι κατώτατες αμοιβές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλα κράτη της ευρωζώνης που έχουν το ίδιο επίπεδο οικονομικής ευημερίας, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν αν αυτό δημιουργεί εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους χαμηλών προσόντων εργαζομένους που θα φύγουν από τον δημόσιο τομέα.

Για τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση θα πρέπει τον επόμενο χρόνο να εστιάσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και όχι σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού, σημειώνει ο κ. Μ. Μορς.

Ως προς το χρέος, ο επικεφαλής της τρόικας στην ΕΕ, επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα του εκτιμάται πρωτίστως με βάση τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, ενώ σημειώνει ότι τα μέτρα για το 2013 - 2014, ύψους 5 δις, θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει πως τα επόμενα χρόνια πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιστολή των κρατικών δαπανών.

Πηγή : euro2day.gr