Κλείνει στόματα η Μέρκελ


Σε συμφωνία σιωπής κατέληξαν Μέρκελ και Σαρκοζί παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος τις τελευταίες εβδομάδες και τη σφοδρή επίθεση από τη Γαλλία και την Κομισιόν.

Σε κοινή δήλωση η Αγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και Μάριο Μόντι επισήμαναν ότι θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν το ευρώ. Παράλληλα ανακοίνωσαν και μορατόριουμ δηλώσεων γύρω από το ρόλο της ΕΚΤ, με τον Σαρκοζί να κάνει αρκετά βήματα πίσω.

Η Αγκελα Μέρκελ αφού χαρακτήρησε αδικαιολόγητο λάθος την πρόταση της Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγου, ανάγκασε το Νικολά Σαρκοζί να "συνθηκολογίσει" και να σταματήσει ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησής του να κάνουν δημόσια δηλώσεις για το ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει να απομακρύνει τα βλέμματα των Media και των αγορών, επαναφέροντας το κλειστό μυστικιστικό κράτος των Βρυξελλών στο προσκήνιο και υποσχόμενη παρασκηνιακά νέους ρόλους στους τεχνοκράτες και απειλώντας εξόφθαλμα πλέον τους πολιτικούς.

Η Μέρκελ παράλληλα τρίζει τα δόντια και στις ΗΠΑ τασσόμενη σιωπηρά με τη ρωσική πλευρά στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ απειλεί τον Ομπάμα με αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα και δημιουργεί ρήγμα στο μέτωπο των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που στόχο έχει την πλήρη εμπλοκή της ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης.

Παράλληλα η Μέρκελ εξασφάλισε συναίνεση για τις αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ και σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την τιμωρία των απείθαρχων.

Πηγή : sofokleousin.gr