Στο τραπέζι προϋπολογισμός και φορολογικό


Με δύο συσκέψεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ξεκινά η πρώτη εβδομάδα του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, πριν καλά-καλά η τελευταία λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο προϋπολογισμός και το φορολογικό συνιστούν κομβικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η επάνοδός της προγραμματίζεται αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Δεδομένου όμως ότι την Πέμπτη είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ξεκινήσουν την Παρασκευή.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καλύψει το 2012 τις αποκλίσεις που διαφαίνονται με σαφήνεια πια για το 2011. Όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2011, το έλλειμμα αναμένεται στο 8,9% του ΑΕΠ αντί για 8,5% που προβλέπει το προσχέδιο, εξαιτίας και των νέων αστοχιών στα έσοδα λόγω της μειωμένης προσέλευσης για την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων.

Μία εβδομάδα πριν από τη λήξη του 40ημέρου, μετά το οποίο η ΔΕΗ υποχρεούται από τον νόμο να κατεβάσει τους διακόπτες σε όσους δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς δεν έχει εξοφλήσει το τέλος ακινήτων.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να χαμηλώσει τις εκτιμήσεις εσόδων από αυτήν την πηγή από τα 700 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η «τρύπα» δεν πρόκειται να επιχειρηθεί να κλείσει έως το τέλος του 2011, αλλά οι αποκλίσεις θα πρέπει να καλυφθούν το 2012 και τον τρόπο θα πρέπει να τον περιγράφει ο νέος προϋπολογισμός.

Όσον αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι πηγές αναφέρουν ότι θα προβλέπει τα εξής:

Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο μέτωπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο είναι γνωστό ότι μελετά καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης για επιχειρήσεις και ΦΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή φορολόγησης στα νησιά, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται και για τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες.

Απλοποίηση του ΦΠΑ και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα. Ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει στο παρελθόν περιθώριο μείωσης του ΦΠΑ (ένα από τα σενάρια που εξετάζονταν ήταν η μείωση των συντελεστών από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, αλλά αυτά πλέον θα επανεξεταστούν), ενώ για τα ακίνητα μελετάται η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, παράλληλα με αλλαγές σε συντελεστές και αφορολόγητα όρια για φόρους μεταβίβασης, αγοράς πρώτης κατοικίας, κληρονομιών, δωρεών κ.λπ.

Καθιέρωση πλήρους πόθεν έσχες για το σύνολο των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αποτύπωση σε ειδικό έντυπο (Ε10) από τη μία πλευρά του συνόλου των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και από την άλλη των δαπανών (με αποδείξεις) και των αποταμιεύσεων, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών (θα επιτρέπεται μεταξύ τους απόκλιση της τάξεως του 10% - 15%).

Πηγή : euro2day.gr