Ερευνητές στο Τελ Αβίβ ανακάλυψαν σουπερνόβα ηλικίας 10 δισ. ετών!


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εντόπισαν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες, τα γνωστά σουπερνόβα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σουπερνόβα που έχουν ανακαλυφθεί σε μια έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Subaru που ανήκει στην Ιαπωνία και βρίσκεται στην κορυφή του όρους Mauna Kea στη Χαβάη, σε ύψος 4.000 μέτρων. Έστρεψαν το τηλεσκόπιο σε μια περιοχή του ουρανού η οποία ονομάζεται Deep Field και έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Σελήνης, όταν βρίσκεται στη φάση της πανσελήνου.

Κατάφεραν να εντοπίσουν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες, 12 εκ των οποίων βρίσκονταν στην ασύλληπτη απόσταση 10 δισ. ετών φωτός και είχαν ανάλογη ηλικία. Με δεδομένο ότι το Σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 13,7 δισ. ετών, αυτά τα 12 σουπερνόβα είναι ίσως οι πρώτες αστρικές εκρήξεις του Σύμπαντος.

Ως γνωστόν, αστρικές υπερκαινοφανείς εκρήξεις συμβαίνουν στο τέλος της ζωής γιγάντιων άστρων, πολύ μεγαλύτερων από τον Ήλιο. Όταν η πυκνότητα της «καρδιάς» αυτών των άστρων γίνεται τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα ενός ατομικού πυρήνα, αναγκάζει όλα τα υλικά του εσωτερικού πυρήνα του άστρου (νετρόνια, νετρίνα κ.α) να εξοστρακιστούν με δύναμη προς τα έξω.

Η εκτίναξη αυτή του εσωτερικού πυρήνα τον κάνει να συγκρουστεί βίαια με τον καταρρέοντα ακόμα εξωτερικό πυρήνα, δημιουργώντας έτσι ένα ωστικό κύμα με περισσότερη ενέργεια απ' αυτήν που εκλύει ένας ολόκληρος γαλαξίας σε περίπου δέκα χρόνια. Η τρομακτική έκρηξη που ακολουθεί είναι αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν «σουπερνόβα».

Πηγή : defencenet.gr