Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κύπρου σε "ΒΒΒ" από "ΒΒΒ+" προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s. Παράλληλα, υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "Α-3" από "Α-2" προηγουμένως.
Η μακροπρόθεσμη διαβάθμιση παραμένει σε "creditwatch" με αρνητικές επιπτώσεις, ενώ η βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση αποσύρεται από "creditwatch" σημειώνεται στη σχετική έκθεση του οίκου.
H Standard & Poor΄s εξηγεί πως οι υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης που απορρέουν από την έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, συνεχίζουν να επηρεάζουν την αξιολόγηση της χώρας.
"Πιστεύουμε ότι το σενάριο του ελληνικού default με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή με υψηλότερο haircut από αυτό που είχε συμφωνηθεί θα δημιουργήσει την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων τοπικών τραπεζών, είτε μέσω δημόσιας προσφοράς, είτε μέσω ΄ένεσης΄ ρευστότητας από την κυβέρνηση", αναφέρει.
Επιπρόσθετα, ο οίκος εκτιμά πως o "αντίλαλος" ενός ελληνικού default θα γίνει αισθητός μέσω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει κατ΄ επέκτασιν σε συρρίκνωση των επενδύσεων αλλά και της ευρύτερης τοπικής ζήτησης.
Τέλος, η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιδεινώσει την ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να χειριστεί το διογκούμενο χρέος και να περιορίσει την προθυμία των πολιτικών ηγετών να προωθήσουν τις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος (κρατικά, εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα) εκτιμάται από την S&P στο περίπου 165% του κυπριακού ΑΕΠ.
Πηγή : capital.gr