«Κούρεμα» συντάξεων θα φέρουν η μείωση της αξίας των ομολόγων και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων των Ταμείων λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα με το Εθνος υπολογίζεται πως από έντεκα έως δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το «κούρεμα» στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα δουν την αξία των ομολόγων τους να μειώνεται κατά 50%.
Την ίδια στιγμή, άλλα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν τα ταμεία από τη μείωση των εσόδων τους λόγω της κρίσης τη διετία 2011-012. Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πλέον εκρηκτική και το «κούρεμα» των ομολόγων αναμένεται να επιταχύνει τη λήψη μέτρων-φωτιά στο συνταξιοδοτικό.
Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλιστικούς φορείς το «κούρεμα». Μεταξύ άλλων συζητείται το ενδεχόμενο να καλυφθεί το ποσό αυτό από το όφελος που θα έχει το κράτος από τη διαφορά των τόκων.
Με το κούρεμα το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο 4,5 δισεκατομμύρια λιγότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως μέρος αυτής της διαφοράς θα μπορεί να πηγαίνει για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.
Αναφερόμενος στο θέμα των ταμείων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι «ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, η οποία θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα αξία».
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε πως οι απώλειες από τα ομόλογα θα καλυφθούν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μάλιστα, τόνισε ότι μόνο το 2,5% με 3% των χρημάτων που χρειάζονται κάθε χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων προέρχεται από ομόλογα και το 97% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα των ταμείων (π.χ. από εισφορές).
Μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, επισήμανε πως «δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων» και προσέθεσε ότι «η αναπλήρωση που θα γίνει στη μείωση, που θα υπάρχει στο απόθεμα των ασφαλιστικών ταμείων, θα είναι άμεση από την κυβέρνηση». Σημειώνεται πως τα επόμενα 15 χρόνια για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα διατεθούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να δίνονται 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα.
Από 22 έως 24 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ομόλογα, ωστόσο το ποσό αυτό θα «κουρευτεί» κατά 50%. Πρόκειται είτε για ομόλογα που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς είτε για καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος που σε μεγάλο μέρος έχουν γίνει ομόλογα.
Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ), στο οποίο υπάγονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Ακολουθεί το ΙΚΑ που έχει ομόλογα αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεγάλα ποσά σε ομόλογα έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια), το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο), αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (1,5 δισεκατομμύριο). Την ίδια στιγμή, σε 88 εκατομμύρια υπολογίζονται τα ομόλογα που έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Σημειώνεται πως διοικήσεις Ταμείων (σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) άρχισαν να ζητούν μέρος των διαθεσίμων τους που είχαν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (και στο ενδιάμεσο μετατράπηκαν σε ομόλογα). Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουν ρευστό με το επιχείρημα πως πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους.
Τέλος, «πονοκέφαλο» στις διοικήσεις των Ταμείων προκαλεί και το θέμα των μετοχών, η αξία των οποίων υπολογιζόταν σε 2,5 δισεκατομμύρια. Ενα πολύ μεγάλο μέρος είναι μετοχές τραπεζών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να επηρεαστούν και από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο λόγω του «κουρέματος».
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων. Από τη μία η αύξηση της ανεργίας και από την άλλη η μείωση των μισθών (που κατ΄ επέκταση οδηγεί σε μείωση των εισφορών) θα κοστίσουν φέτος στο ασφαλιστικό σύστημα το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αναστραφεί η κατάσταση, οι απώλειες για τους ασφαλιστικούς φορείς θα εκτοξευτούν στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την επόμενη χρονιά θα απαιτηθούν και νέα μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η οικονομική κρίση (με τον?λογαριασμό να πηγαίνει στους ασφαλισμένους).
«Η ύφεση, η μείωση των μισθών, η εισφοροδιαφυγή και το κούρεμα περισφίγγει την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Επομένως, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι ασφαλιστικοί φορείς, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει υποστήριξη από το κράτος» επισημαίνει στο «Εθνος» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας (καθιέρωση κάρτας εργασίας, εργόσημου κ.ά.) και στον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας (π.χ. με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) σε μία προσπάθεια να βρεθούν νέοι πόροι για τη στήριξη των ταμείων.
Πηγή : imerisia.gr