Οι δανειστές μας για να πουν το μεγάλο και απαραίτητα εθελοντικό «ναι» στο κούρεμα των ομολόγων τουλάχιστον κατά 50%, ώστε η οικονομία μας να βγει από την κρίση, θα έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν οτιδήποτε.
Οι αναλυτές βλέπουν να μπαίνουν στην μέγγενη που διαρκώς θα σφίγγει: οι μισθοί, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οι συντάξεις, ώστε να συγκρατηθούν οι δημόσιες δαπάνες αλλά και η αξία των ακινήτων, οικοπέδων και κτηρίων, ως θέλγητρο για υποψήφιους επενδυτές.
Η βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι εγγυημένη, καθώς όποια ζημιά προκύψει από ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία, με άλλα μικρότερης αξίας, θα καλυφθεί από το Κράτος.
Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν στα τουλάχιστον 30 δις το ποσό που θα απαιτηθεί για πρόσθετη ενίσχυση των ταμείων και κυρίως των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ομόλογα ύψους 55 δις, σε περίπτωση κουρέματος 50%.
Αν δεν κατορθώσουν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να εξασφαλίσουν από την αγορά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας «cor tier 1» στο 9%, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες θα στηριχθούν από το Δημόσιο ή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Παροχή βοήθειας σε ποσοστό άνω του 10% του κεφαλαίου τους, όπως αναμένεται ότι θα απαιτηθεί για πολλά από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σημαίνει ότι το Δημόσιο θα ανακτήσει τον έλεγχο και την διοίκηση τους, σταθεροποιώντας και τονώνοντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, διασφαλίζοντας απόλυτα τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Από την ενεργή παρέμβαση του Κράτους στις τράπεζες, δεν χάνουν οι φορολογούμενοι, αφού σε δύο χρόνια, μέσω πώλησης της συμμετοχής του, όπως προβλέπει ο νόμος, το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρήματα του. Μόνοι μεγάλοι χαμένοι, από ένα κούρεμα 50% και πάνω είναι οι νυν μεγαλο-μέτοχοι των τραπεζών, αφού πρόσκαιρα δεν θα μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα κεφάλαια τους.
Κούρεμα των ομολόγων δεν θα σημάνει και κούρεμα στο ύψος των δανείων, η εξόφληση των οποίων θα συνεχιστεί κανονικά, πιθανότατα όμως ούτε και των φόρων ή άλλων βαρών, καθώς τα όποια οφέλη από λιγότερα τοκοχρεολύσια, θα χρησιμοποιούνται για να μπαλώνουν τρύπες του όλο και πιο σκληρού προϋπολογισμού.
Από την ενεργή παρέμβαση του Δημοσίου δεν διατρέχουν κίνδυνο οι μικρο-μέτοχοι των τραπεζών, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο θα συνεχιστεί κανονικά.
Πηγή : euro2day.gr