40% μεγαλύτερο το κοίτασμα στη Κύπρο!


Οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ειδικοί μετά από τα πρώτα ευρήματα των γεωτρήσεων είναι ότι ενδέχεται να είναι ακόμη και 40% μεγαλύτερο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος “η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα”.Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση, κάτι που ζητά εδώ και δέκα μήνες, σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble εκφράζουν την απορία γιατί κωλυσιεργεί η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως οι αγωγοί και η μονάδα υγροποίησης.Και ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η παρουσία πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης .Το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USNS «John Lenthall» (T-AO-189), που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, ανεφοδίασε τη Δευτέρα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ.Στην περιοχή πλησιάζει και γαλλική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, η οποία τις τελευταίες μέρες ήταν σταθμευμένη στο Ακρωτήρι Κρήτης.

Κι ενώ η κυπριακή κυβέρνηση κωλυσιεργεί ανησυχητικά με την Noble Energy η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση σε πετρελαϊκούς κολοσσούς δύο νέων θαλάσσιων οικοπέδων, για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι, καθώς φαίνεται, ζήτημα ημερών. Ήδη το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», έδωσε το πράσινο φως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εισέλθει σε διαπραγμάτευση για εκχώρηση δικαιωμάτων για έρευνες σε όλα τα οικόπεδα της ΑΟΖ, αν προηγουμένως δεν έχει στα χέρια της τελικά και επίσημα τα πορίσματα της Noble για τον όγκο του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 και κυρίως την ποιότητα του αερίου. Και αυτό γίνεται ώστε να καθορισθεί με νέα κριτήρια το τίμημα της εκχώρησης άδειας για έρευνες.

Σημειώνεται ότι για θέματα ενέργειας, η κυπριακή νομοθεσία παρέχει αρκετές επιλογές, περιλαμβανομένης και της απευθείας ανάθεσης με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή : defencenet.gr