7,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία - Φόβοι για 1.000 νεκρούς


Σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.41 στο Ταμπανλί της ανατολικής Τουρκίας.Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια επταόροφου κτηρίου στην πόλη Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο δήμαρχος της πόλις Ερτζις, Ζουλφικάρ Αράπογλου, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι "υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί, αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει και έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές".

"Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς", πρόσθεσε.

"Δύο κτήρια κατέρρευσαν στην Βαν, αλλά το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έχει μπλοκάρει λόγω του πανικού και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε άμεσα το μέγεθος των ζημιών", δήλωσε ο δήμαρχος της Βαν, Μπεκίρ Καγιά, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Όπως έγινε γνωστό, στην πληγείσα περιοχή μεταβαίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Βαν έκανε έκκληση για βοήθεια.

Το πρακτορείο "Ανατολή" ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές περιοχές.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη Χακάρι, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βαν, δήλωσε ότι ένιωσε το κτήριο να ταλαντεύεται για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή Ταμπανλί, 19 χιλιόμετρα από την πόλη Βαν και το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 7,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Πηγή : ethnos.gr