Μέρκελ : "Είναι επιθυμητή μια μόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα"


Η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στην γερμανική Βουλή είπε ότι το κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στη γερμανική βουλή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF, σημείωσε πως στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας κούρεμα 60%.

"Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη", τόνισε και προσέθεσε πως "η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη".

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως "οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες", υπογραμμίζοντας ότι "η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις".

Η γερμανίδα ηγέτης είπε οτι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ωστόσο όπως επισήμανε "υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση".

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι "Η ευρωζώνη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η χώρα".

"Θα εργαστώ για την επίτευξη βιώσιμων αποφάσεων απόψε", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως "δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ".

Προσπάθησε βεβαίως και να "χρυσώσει" το χάπι για τους έλληνες, λέγοντας οτι "ο λαός της Ελλάδας έχει κάνει θυσίες και πρέπει να τον σεβαστούμε. Οι έλληνες έχουν βαρύ φορτίο".

Η γερμανική κάτω Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με βουλευτή, ο οποίος μίλησε στο Reuters, η πρόταση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και το αποτέλεσμα δίνει στην Άνγκελα Μέρκελ τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη άνεση στη Σύνοδο Κορυφής.

Με την ενίσχυση του EFSF, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζει τοξικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Επίσης, μπαίνει τέλος και στη συζήτηση περί ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης απευθείας από την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι "η αποψινή απόφαση θα είναι πολιτική", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σύνοδος Κορυφής θα λήξει κατά πάσα περίπτωση χωρίς ακριβείς αριθμούς και στοιχεία διευκρίνισε και τόνισε πως όλες οι τεχνικές πλευρές του πακέτου θα καθοριστούν σε μετέπειτα συναντήσεις.

Πηγή : news247.gr