50 οίκοι αποφασίζουν αν θα μας πτωχεύσουν ή όχι


Μια κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα ξεκινά σήμερα ή το αργότερο την Δευτέρα: Το εάν και κατά πόσο το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας συνιστά και τυπικά «πιστωτικό γεγονός» δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία εξετάζει, πιθανότατα σήμερα, η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους 50 χρηματοοικονομικών Οίκων θα εκτιμήσει κατά πόσον έχει υπάρξει ένα πιστωτικό συμβάν, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Στίβεν Κένεντι. Τρεις από αυτούς αν πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για "πιστωτικό γεγονός" η Ελλάδα εισέρχεται σε καθεστώς χρεοκοπίας με το ερώτημα αν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS..

Η ISDA αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και μπορεί να διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Ένα «πιστωτικό γεγονός» συμβαίνει όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τα CDS.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την ελπίδα χθες το βράδυ ότι το σχέδιο για την Αθήνα, με τη συμβολή των πιστωτριών τραπεζών, δεν θα καταλήξει σε «πιστωτικό γεγονός».

Είναι γεγονός ότι οι πληρωμές και η γενικότερη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε χρεοκοπία-στάση πληρωμών. Αλλά το ερώτημα του αν ήταν εθελοντικό του "κούρεμα" και η επιμήκυνση αυτό θα εξετάστεί.