Moody’ s και ΗΠΑ επαναφέρουν σε ανοδική τροχιά τα spreads



Σε ανοδική τροχιά επανέρχονται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’ s αλλά και εν μέσω ανησυχίας για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Obama και Ρεπουπλικανών το Σάββατο.

Ο οίκος αξιολόγησης μάλιστα στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%.

Την ίδια στιγμή, κλίμα ανησυχίας επικρατεί και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς υπολείπονται μόλις λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την αύξηση του πλαφόν χρέους των ΗΠΑ χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας.

Αναλυτικά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund, ενισχύεται στις 1.197 μ.β. τη Δευτέρα, κατά 11,47 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Σημαντική άνοδο της τάξης των 15 σχεδόν μονάδων βάσης καταγράφει σήμερα και το πορτογαλικό spread διαμορφούμενο στις 829 μ.β.

Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας με το ιρλανδικό να διαμορφώνεται στις 910 μ.β. (+4,19 μ.β.), το ισπανικό στις 301 μ.β. (+4,62 μ.β.) και το ιταλικό στις 266 μ.β