Αυθαίρετα: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο


Την τακτοποίηση ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων προωθεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 600.000.000 ευρώ, έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη παραβόλου για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης.

Σημαντικό είναι ότι μέσα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όλα πλέον τα αυθαίρετα είναι το ίδιο, αφού καταργούνται τα μεγάλα πρόστιμα και προωθούνται μεγάλες εκπτώσεις σε όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά το 2003.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, θα έχουν την ευκαιρία να τα τακτοποιήσουν έως τις 1 Δεκεμβρίου με μία αίτηση και την καταβολή ενός παραβόλου 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ ανάλογα με το κτίσμα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Απλούστευση της διαδικασίας με αίτηση που θα υποβάλλει ο ιδιοκτήτης και πληρωμή παράβολου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Το παράβολο θα είναι ύψους 500 ευρώ για κατασκευή/χρήση μέχρι 75τ.μ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120τμ, 1000 ευρώ για κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ. Τα χρήματα αυτά δεν θα επιστραφούν αλλά θα συμψηφιστούν με το πρόστιμο.

Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες και να μην επιβαρυνθούν οι πολεοδομίες. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ του Δήμου το αργότερο μέχρι 31.12.2011.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και μηχανικού.
Σε επόμενο χρόνο θα γίνεται η κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου π.χ. με την στατιστική μελέτη, τα σχέδια κλπ. Θα υπάρξει νέα ενημέρωση υπουργείου για την κατάθεση των φακέλων.

Συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με το Τεχνικό Επιμελητήριο για υλοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων προκειμένου να γίνει καταγραφή των αυθαιρέτων.

Δεν θα λαμβάνεται υπόψιν αν το αυθαίρετο είναι προ ή μετά το 2003. Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα που είχαν κτιστεί μετά την 1/1/2004 ήταν ιδιαίτερα υψηλά που έφταναν στο 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Για πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί το υπουργείο εξετάζει τον συμψηφισμό τους προκειμένου να συμμετέχουν κανονικά στη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες.