Περιπλέκεται η κατάσταση στη Νορβηγία


Ένας άνδρας με μαχαίρι συνελήφθη έξω από το ξενοδοχείο όπου μετέβη ο Νορβηγός πρωθυπουργός. Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό αυτό. Διερευνώνται πληροφορίες και για δεύτερο ύποπτο πέρα του 32χρονου που έσπειρε τον θάνατο. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια, όπου τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε χθες στη διάρκεια συνεδρίου της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος είχε μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, τα οποία γλίτωσαν από τη χθεσινή φονική επίθεση στο Οτόγια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του "επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής", σύμφωνα με δημοσιογράφο του NRK που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί οι νέοι που επέζησαν της επίθεσης.
Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός αυτός, ο οποίος, όπως προσέθεσε η ίδια πηγή, δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών.
Αν και η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό αυτό, ο νεαρός δεν φέρεται να είναι ύποπτος.
Aναζητείται ο συνεργός
Η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Οτόγια όπου σημειώθηκε το μακελειό, μετέδωσε το δίκτυο NRK και το πρακτορείο ειδήσεων NTB.
"Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 85 ανθρώπων από τους πυροβολισμούς στο νησί", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Τριν Ντίνγκελαντ.
Επισημαίνεται ότι ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο παραμένει στους επτά, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν απέκλεισαν νωρίτερα το ενδεχόμενο αύξησής του.
Οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν τώρα έρευνες με λέμβους και υποβρύχιες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων στο νερό της λίμνης στην οποία βρίσκεται το Οτόγια.
Σε ερώτηση που της υπεβλήθη σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες πιστεύουν ότι υπήρξε και δεύτερος άνδρας που πυροβολούσε στο Οτόγια, η Ντίνγκελαντ απάντησε ότι "δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για έναν δεύτερο ένοπλο, μολονότι δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα".