Πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο στην Ισπανία


Ο Ισπανός πρωθυπουργός ο Χοσέ Θαπατέρο, ανακοινώνει την επίσπευση των επόμενων βουλευτικών εκλογών για τον ερχόμενο Νοέμβριο, αντί του Μαρτίου του 2012, εκλογές που θα τερματίσουν την εξουσία του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Μια εξουσία που ξεκίνησε με "ανώμαλο" τρόπο, αφού βασίστηκε στο αρνητικό κλίμα για το κεντροδεξιό κόμμα του Αθνάρ που κυρίευσε το εκλογικό σώμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάϊντα στην Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004.

Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι από το πρωθυπουργικό γραφείο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επανεξελέγη το 2008, ωστόσο, η δεύτερη θητεία του σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση, η οποία χτύπησε ιδιαίτερα την ισπανική οικονομία με άνοδο της ανεργίας στα επίπεδα του 20%, ενώ η χώρα «παλεύει» εδώ και αρκετούς μήνες να γλιτώσει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Η κακή οικονομική κατάσταση είχε ως φυσικό επακόλουθο την ραγδαία πτώση των ποσοστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), η οποία καταγράφηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Ακλόνητο φαβορί για τη νίκη στις προσεχείς εκλογές είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει την τάση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.