Απέρριψε το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών η Γερουσία


Με 59 ψήφους κατά και 41 υπέρ απορρίφθηκε από την Γερουσία το νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και προέβλεπε τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Νωρίτερα το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα εξακολουθεί να αρνείται να διαπραγματευθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου που είχε καταρτίσει και θέσει σε ψηφοφορία το κόμμα του.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών με τα οποία συναντήθηκε ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης,

Ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών, οι οποίοι πλειοψηφούν στη Γερουσία, Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ ενσωμάτωσε στοιχεία του "εναλλακτικού σχεδίου" που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικάνοι και προσωπικά ο Μακόνελ στο δικό του νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο του Ριντ αρχικά προέβλεπε την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μονομιάς, στα 2,7 τρισ. δολάρια, ποσό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρες για δανεισμό ως τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012.

Η νέα εκδοχή θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους σε τρία βήματα. Μέσω μιας περίπλοκης κοινοβουλευτικής διαδικασίας το Κογκρέσο θα μπορούσε να εγκρίνει το νομοσχέδιο με τις ψήφους μόλις του ενός τρίτου των μελών ενός εκάστου από τα δύο σώματα του.

Η συνεχιζόμενη διένεξη που διχάζει την Ουάσινγκτον φέρνει τη χώρα πιο κοντά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της στο ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να κηρύξει στάση πληρωμών την Τρίτη.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα.

Λευκός Οίκος: Κάντε γρήγορα
Την άμεση εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το ομοσπονδιακό χρέος ζήτησε ο Λευκός Οίκος, μετά την υπερψήφιση ενός Ρεπουμπλικανικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε "νεκρό".

"Τώρα που ξεπεράσαμε ακόμα μια άσκηση πολιτικαντισμού, με το χρόνο να φθίνει, οι ηγέτες (των δύο κομμάτων) πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται μαζί αμέσως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών και θα θέσει τα θεμέλια για μια ισορροπημένη μείωση του ελλείμματος", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody's έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στις ΗΠΑ να παραμείνει στην βαθμίδα ΑΑΑ.