Απορρίπτει τον μηχανισμό στήριξης η Κύπρος


Απορρίπτει την οποιαδήποτε μορφή βοήθειας από την ΕΕ η Κύπρος, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου: «η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Άρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης».

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος δανεισμού για την Κύπρο κινούνταν ανοδικά ακόμα και πριν από την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση, εξαιτίας της έκθεσης του τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, η έκρηξη στο Ζύγι θα οδηγήσει φέτος την οικονομία της Κύπρου σε μηδενική οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, μόλις χτες, Τετάρτη, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε επίπεδο Baa1, δηλαδή μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από τα «σκουπίδια» (junk) και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές.

Νωρίτερα, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επέδωσαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε πως ο ίδιος δεν θα παραιτηθεί: «Ο λαός με εξέλεξε και είμαι υπόλογος στο λαό. Όχι στα μέσα ενημέρωσης».