Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας υπέγραψαν Ν. Κορέα και Ινδία


Το Νέο Δελχί σχεδιάζει να δημιουργήσει 30 αντιδραστήρες στα επόμενα 30 χρόνια.
Μεγάλη πυρηνική συμφωνία, που θα επιτρέψει στη Νότια Κορέα να εξάγει στην Ινδία την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει, υπέγραψαν Σεούλ και Νέο Δελχί. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ινδία πασχίζει να αυξήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια.

Η Κορέα είναι η ένατη χώρα που υπογράφει πυρηνική συμφωνία για αυτό το λόγο με την Ινδία, η αγορά πυρηνικής ενέργειας της οποίας εκτιμάται σε περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι η Κάτω Βουλή της Ινδίας ενέκρινε έναν νόμο ο οποίος άνοιξε την αγορά της πυρηνικής ενέργειας σε ιδιώτες επενδυτές και επέτρεψε σε ξένες εταιρίες να κατασκευάζουν αντιδραστήρες.
Συγκεκριμένα, η Ινδία σχεδιάζει να δημιουργήσει 30 αντιδραστήρες στα επόμενα 30 χρόνια και να λαμβάνει το ένα τέταρτο του ηλεκτρισμού που χρειάζεται από την πυρηνική ενέργεια, ως το 20150.

Ενώ η αγορά πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας είναι ανερχόμενη, ο συγκεκριμένος τομέας έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Νότιο Κορέα, ενώ τα πυρηνικά της εργοστάσια τροφοδοτούν το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας της χώρας.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι καθώς η Ινδία προσπαθεί να επεκτείνει την αγορά της πυρηνικής της ενέργειας και η Νότιος Κορέα επιθυμεί να εξάγει την τεχνολογία της, η συμφωνία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ωφελήσει σημαντικά και τα δύο κράτη.