Με τίτλο "In Greek Debt Deal, Clear Benefits for the Banks" ο συντάκτης Jack Ewing, αναφέρεται στο τελευταίο σχέδιο της Ευρώπης να στηρίξει Ελλάδα, εκφράζοντας καχυποψίες για πως το εν λόγω σχέδιο θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ελπίζουμε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης"
Ο κ. Carl B. Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι "Αυτό αποτρέπει ενα μεγάλο χτύπημα που μπoρεί να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα."
"Το σχέδιο που συμφωνήθηκε από την κα Μέρκελ και άλλους ηγέτες καλεί τις τράπεζες να ανταλλάξουν εθελοντικά μερικά από τα ελληνικά ομόλογα τους" και αναφέρεται στην Moodys Investors Service που χθές προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προεπιλογή από την Ελλάδα.
Η αγορά ελληνικών ομολόγων που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη Πέμπτη θα κοστίσει σε τράπεζες και άλλους άλλων επενδυτές € 54 δισεκατομμύρια, ή σχεδόν 78 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να έχουν σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, δήλωσε ο Charles H. Dallara, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Η οργάνωση εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές ομολόγων δεν θέτουν έχουν ακόμη σε κίνδυνο € 200 δισεκατομμύρια.
"Οι τράπεζες είναι καχύποπτες μάλλον, γιατί δεν ξέρουν ποιος κρατά την τσάντα," δήλωσε ο κ. Weinberg
Ορισμένοι τραπεζίτες παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά τη συμφωνία για την ανατροπή του ελληνικού χρέους.
Ο Carlos Santos Ferreira, διευθύνων σύμβουλος της Millennium BCP, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Πορτογαλίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι «είχε ανάμεικτα συναισθήματα" για το αν τράπεζες χρειάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων χρέους.