Από σήμερα και για λίγα 24ωρα θα είναι ορατή η βροχή των Περσειδών


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, τη βροχή των Περσειδών θα απολαύσουν και φέτος όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου, το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα.

Στην Ελλάδα το θέαμα θα είναι ορατό, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν.

Tο φαινόμενο θα είναι ορατό μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 το βράδυ.

Παρά τον χαρακτηρισμό τους ως “πεφταστέρια”, οι Περσείδες στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.

Όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 200.000 χιλιομέτρων την ώρα. Κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα, αφήνουν πίσω τους μια “ουρά” που ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του κομήτη περιπλανάται στο διάστημα περίπου 1.000 χρόνια από τη στιγμή που αποκολλήθηκε από την ουρά του.

Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.


Πηγή : madata.gr