Ομπάμα : Τα προβλήματά μας είναι αντιμετωπίσιμα και ξέρουμε πώς να τα επιλύσουμε


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο κατηγόρησε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για το χρέος-έλλειμμα . "Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά", είπε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους."Ημασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ".

Τόνισε πως η υποβάθμισή της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's θα πρέπει να δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος "το οποίο δεν θα συρρικνωθεί μόνον μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών" αλλά και μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

"Πάντως εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης να μάς καθοδηγήσει" πάνω στα ζητήματα αυτά, υπογράμμισε συγχρόνως.

Ανήγγειλε, ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες ο ίδιος θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της στα πεδία αυτά "έως τα τέλη του Νοεμβρίου".

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι "μετριοπαθείς".

Αναφερόμενος στην απώλεια των 30 στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους φέρεται να καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος την χαρακτήρισε "οδυνηρή υπενθύμιση" των κινδύνων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι στρατιώτες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι η απώλεια αυτή δεν θα αποθαρρύνει τον αμερικανικό στρατό από την αποστολή που έχει αναλάβει στο Αφγανιστάν. "Ξέρω ότι οι στρατιώτες μας θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι καταφύγιο τρομοκρατών. Θα συνεχίσουμε και θα επιτύχουμε".

Πηγή : ethnos.gr