Νέο σταθερό και ασφαλές αποθεματικό νόμισμα ζητά το Πεκίνο


Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's η Κίνα -που έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα- ζήτησε από την Ουάσινγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και πρότεινε την υιοθέτηση ενός «νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος».

Συγκεκριμένα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της χώρας, μετέδωσε: «Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί από τις ΗΠΑ να δώσουν λύση στο δομικό πρόβλημα χρέους και να διαβεβαιώσουν ότι τα χρεόγραφα που η Κίνα κατέχει σε δολάρια είναι ασφαλή».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Χρειάζεται διεθνής εποπτεία για το ζήτημα του δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μπορεί να είναι μια επιλογή για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή εξαιτίας μιας και μόνο χώρας, όποια κι αν είναι αυτή».

Σε πιο χαμηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, που ζήτησαν να υπάρξει ήρεμη αντίδραση στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η μερίδα που κατέχει το δολάριο στην «πίτα» των παγκόσμιων αποθεματικών σε νομίσματα έχει πέσει στο 60,7% στα τέλη Μαρτίου, έναντι του 72,2% που βρισκόταν το 2001.

Οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι το δολάριο παραμένει ψηλά, καθώς αποτελεί «τη λιγότερο κακή επιλογή» μεταξύ των νομισμάτων και επισημαίνουν ότι αυτό δεν προμηνύει λαμπρό μέλλον για το δολάριο.

Πηγή : in.gr